Kao najveći organ ljudskog tijela, jetra ima neke prilično važne funkcije – točnije njih 500. Stvara žuč koja pomaže u razgradnji hrane, pohranjuje hranjive tvari i vitamine i bori se protiv infekcija i bolesti, da spomenemo tri. S tako velikim opterećenjem, ne čudi da jetra treba puno vitamina, minerala i antioksidansa kako bi se održala. Dobra vijest je da jedenjem i pijenjem određene hrane možemo osigurati da je ona dobije. Evo pet naših najboljih prijedloga:
Brokula
Povrće poput brokule, cvjetače, prokulice, kupusa i kelja sadrži glutation, koji pokreće enzime jetre za čišćenje toksina iz jetre. Ako ih jedete, povećat ćete proizvodnju glukozinolata u vašem sustavu, što pomaže izbacivanju kancerogena i drugih toksina.
Maslinovo ulje
Da, masnoća je, ali se općenito smatra zdravom. Pokazalo se da smanjuje razinu masti u jetri. Ostala hladno prešana organska ulja poput konoplje i lanenog sjemena imaju slične prednosti.
Zeleni čaj
Dokazi su pokazali da može imati koristi za jetru. Studija bazirana u Japanu* pokazala je da ispijanje 5-10 šalica zelenog čaja dnevno može dovesti do poboljšanja krvnih markera zdravlja jetre, zahvaljujući katehinu (biljnom antioksidansu) koji sadrži. Zeleni čaj je pun ovog biljnog antioksidansa.
Citrusno voće
Agrumi stimuliraju jetru i pomažu joj da otrovne tvari pretvori u tvari koje se mogu apsorbirati u vodu. Grejp je posebno dobar jer sadrži naringin i naringenin, koji su antioksidansi koji smanjuju upalu kako bi zaštitili jetru od ozljeda. Grejp, međutim, može stupiti u interakciju s nekim lijekovima, pa se preporučuje da razgovarate sa svojim liječnikom ako ste zabrinuti.
Agrumi su također prepuni vitamina C, pa su izvrsni za sprječavanje prehlade.
Češnjak
Češnjak je pun sumpora, koji aktivira jetrene enzime koji pomažu vašem tijelu da izbaci toksine. Također ima puno selena, vitalnog mikronutrijenta koji pomaže povećati razinu prirodnih antioksidativnih enzima u našoj jetri.
Za zdravlje jetre pogledajte akciju za svibanj, sirup Zelena Aloja 1+1 Gratis!
No comment