Nahranite svoj imunitet zelenim medom

Ima li istine u tome da osobe s dobrim imunitetom mogu izbjeći zarazu? Ako je to uistinu tako, postoji li hrana koja nas može dovesti do takvog imuniteta? Priča o sposobnost našeg organizma da se brani od svakodnevnih „napadača“ je znatno kompliciranija, no jačanje samog imuniteta ne mora biti!

Snažan imunitet je okosnica našeg cjelokupnog zdravlja. Bilo da je u pitanju obrana od virusnih i drugih infekcija, nastup sezone alergije ili zaštita od brojnih kroničnih oboljenja, dobro „opskrbljen“ imunološki sustav predstavlja jedinstveni štit od bolesti.

Jasno je da pravilnom prehranom i zdravim životnim stilom postavljamo temelje snažnog imuniteta, no nerijetko nam je potrebna i dodatna pomoć. Ako nam je imunitet iz bilo kojeg razloga narušen, ili mu jednostavno želimo dati podršku, mudro je posegnuti za pčelinjim proizvodima, posebice  medom ali i propolisom i matičnom mliječi koji su u narodu dobro poznati imunostimulatori.

Pčelinji proizvodi su prijatelji snažnog imuniteta

Ovo ukorijenjeno vjerovanje ne dugujemo samo dugoj tradiciji upotrebe meda i drugih pčelinjih proizvoda u ljekovite svrhe već i nizu znanstvenih istraživanja koje potvrđuju njihove blagodati.

Medu se tako prepisuje protuupalno, antivirusno i antibakterijsko djelovanje što je jako bitno za samu prevenciju infekcija osobito respiratornih, no ukoliko ona ipak nastupi, dobro je poznat narodni lijek za olakšavanje kašlja, med otopljen u čaju.  Osim u terapijske svrhe, med nam može poslužiti i kao nutritivno bogat izvor slatkih okusa idealan za pripremu zdravih slastica.

Matična mliječ karakteristična je po svom raznolikom sastavu zahvaljujući kojem ima povoljan učinak na naše zdravlje. Posebno se ističu brojni vitamini i minerali, antioksidansi, fosfolipidi koji izgrađuju membrane, inozitoli koji sudjeluju u regulaciji inzulina. Posebnost je da sadrži 10-hidroksi-2-decensku kiselinu (10-HDA) –  nezasićenu masna kiselina koja za sada nije pronađena drugdje u prirodi, a kojoj se pripisuje svojstvo jačanje našeg imuniteta.

S druge strane, propolis je bogat aminokiselinama, vitaminima i antioksidansima te ima cijenjeno mjesto u narodnoj medicini koja preporuča preventivnu upotrebu propolisa  u svrhu jačanja imuniteta i protiv raznih infekcija, ali i za ublažavanje već nastalih  tegoba.

Blagodati Zelenog meda

Sinergiju ovih vrijednih pčelinjih proizvoda pruža Zeleni med koji uz med bagrema, sadrži i matičnu mliječ te baby propoplis zbog čega ga mogu upotrebljavati i djeca starija od godinu dana. No, poseban plus Zelenog meda su dodatni sastojci koji potenciraju njegovo blagotvorno djelovanje.

Zeleni med tako sadrži vrlo vrijedne dodatke:  brokulu i lišće mlade pšenice. Obje namirnice su bogati izvor klorofila, pigmenta koji je i zaslužan za njihovu bogatu zelenu boju, a samim time i boju Zelenog meda. No, boja pritom nije jedini benefit, klorofil posjeduje snažno protuupalno i antioksidativno djelovanje.

Brokula je inače bogata i imunostimulirajućem vitaminom C te raznim fitokemikalijama od kojih se najviše ističu glukozinolati, regulatori razine estrogena, spolnog hormona. Osim brokule, nutritivnoj vrijednosti Zelenog meda pridonosi i mlada pšenica, bogat izvor cijelog niza vitamina, minerala i enzima.

Zeleni med sadrži i željezo

Kada govorimo o snažnom imunitetu, zanimljivost je da Zeleni med osigurava i željezo.  Željezo, inače, sudjeluje u borbi imunološkog sustava protiv patogenih bakterija i osigurava prijenos kisika do ciljanih organa i tkiva. Njegov nedostatak čest je kod autoimunih bolesti poput reumatoidnog artritisa i lupusa, ali i upalnih bolesti crijeva i drugih probavnih stanja pa je, u današnjem izazovnom stilu života, izrazito važno osigurati adekvatan unos ovog minerala, po mogućnosti uz vitamin C.

Na primjeru sastava i djelovanja Zelenog meda možemo vidjeti kako je ponekad, za smanjenje tegoba i poboljšanje zdravlja, dovoljno potražiti pomoć među darovima prirode.

 

Petra Tonković, mag. nutr.

https://www.funkcionalnamedicina.com/

Komentari su onemogućeni