Zeleni med – blagodat iz košnice obogaćen brokulom i mladom pšenicom

Što je Zeleni med?

Antičević Zeleni medni dodatak prehrani jedinstven je proizvod  nastao na temelju obiteljske tradicije i posebne recepture koji spaja blagodati pčelinjih proizvoda s nutritivnim i ljekovitim svojstvima brokule i mlade pšenice.  Odličan je dodatak Vašem zdravlju te prirodna riznica antioksidansa i drugih blagotvornih sastojaka.

Potpuno je prirodan proizvod bez:

 • umjetnih boja
 • bez konzervansa i aditiva
 • bez dodanog šećera – sadrži prirodne šećere

Što sadrži Zeleni med?

Pomno odabrani sastojci utkani su u sastav Zelenog meda. Uz ukusan med bagrema, sadrži i druge ljekovite pčelinje proizvode poput matične mliječi i bezalkoholne otopine propolisa, a posebnost mu daje dodatak soka cvijeta i lista EKO brokule te mlade pšenice.

Ovakav spoj vrijednih sastojaka jedinstven je na našem tržištu te odličan dodatak svakom kućanstvu.

Koje su blagodati sastojaka Zelenog meda?

Svaki sastojak Zelenog meda pojedinačno nudi brojne benefite po naše zdravlje, no udruženi zajedno u ovaj jedinstveni proizvod nude snažan sinergijski učinak na osnaživanje našeg imuniteta i zdravlja.

Već stoljećima se medu, ali i propolisu i matičnoj mliječi pripisuju ljekovita svojstva, a novija znanstvena saznanja potvrđuje ono što su naši preci znali – protuupalno, antibakterijsko i antivirusno djelovanje pčelinjih proizvoda je samo dio širokog dijapazona blagotvornih učinaka. No, protuupalno djelovanje posjeduje i brokula te osobito mlada pšenica. Kako ističe studija objavljena 2021. godine u časopisu Current Research in Toxicology mlada pšenica može umanjiti produkciju brojnih upalnih markera,  čime ima povoljan učinak na naše zdravlje.

Još je jedna prednost pomno odabranih sastojaka Zelenog meda – svi su redom bogati antioksidansima koji imaju važnu zadaću štititi stanice od štetnih slobodnih radikala i time pružiti zaštitu od razvoja brojnih kroničnih bolesti današnjice.  Samim time Zeleni med je vrijedna pomoć u optimizaciji zdravlja te odličan odabir za svakodnevnu primjenu kao nadopuna prehrani koja je u današnje doba često nedovoljno raznolika.

No, osim u preventivne svrhe i jačanje imuniteta, med može biti važan saveznik i u slučaju da bolest nastupi, osobito ako govorimo o  ublažavanju simptoma respiratornih infekcija. Nekoliko je studija proučavalo utjecaj meda na kašalj u djece te potvrdilo kako je med u tu svrhu djelotvorniji ( i naravno sigurniji) od najčešće propisivanih lijekova za kašalj.  Čak je i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) referirala med kao vrijednu pomoć u terapiji kašlja (uzrokovanog infekcijama gornjeg respiratornog sustava).  Med, naime, potiče produkciju sline te  je viskozan, polako se otapa u ustima te „oblaže“ stražnji dio grla i time smanjuje iritaciju koja izaziva kašalj.

Uloga pčelinjih proizvoda u ublažavanju simptoma gripe i prehlade dobro je znana, no manje je poznato kako mogu biti vrijedna pomoć u ublažavanju probavnih tegoba, uključujući gastritisa, GERBa i dispepsije. Zahvaljujući viskoznosti med može obložiti jednjak i sluznicu želudca i time zaštititi od nagrizajućeg djelovanja želučane kiseline. Smatra se i kako med može umanjiti samo lučenje želučane kiseline.  Povoljan učinak na probavni sustav pokazuje i brokula. Kako ističe studija

objavljena 2021. godine u časopisu European Journal of Nutrition sulforafan (kojim brokula inače obiluje) može pomoći u eradikaciji  bakterije H. pylori zaslužne za razvoj brojnih slučajeva gastritisa.

Kome je namijenjen Zeleni med?

Zahvaljujući vrijednim sastojcima bogate nutritivne vrijednosti i biološke aktivnosti Zeleni med možemo preporučiti

 • cijeloj obitelji, od najmlađih do najstarijih, u svrhu obogaćivanje prehrane nutrijentima i davanja podrške imunološkom sustavu
 • u svrhu ublažavanja simptoma infekcija, osobito kašlja kod djece
 • kod stanja iscrpljenosti te za lakši oporavak nakon infekcija
 • sportašima i svima izloženim intenzivnim tjelesnim naporima

Kako uzimati Zeleni med?

Zeleni med je najbolje uzimati nakon obroka na način:

 • djeca 1-6 godina: 3×1 čajna žličica dnevno
 • djeca starija od 6 godina i odrasli: 3×1 jušna žlica dnevno.

Postoje li ograničenja za korištenje?

Bez obzira na sve blagodati koje Zeleni med može pružiti ne smiju ga konzumirati djeca mlađa od godinu dana budući da njihov probavni sustav još nije dovoljno otporan za probavu meda.

Sadrži li mlada pšenica gluten?

Iako je riječ o pšeničnom proizvodu, sama mlada pšenica NE sadrži gluten i sigurna je za konzumaciju kod svih koji prate bezglutensku prehranu. Razlog tome je što se mlada pšenica ubire dok je biljka mlada i dok još nisu posve razvile i sazrile sjemenke pšenice koje su inače „nosioci“ glutena.

Riječ znanosti

Mlada pšenica i brokula kao pomoć u borbi protiv zloćudnih bolesti

Zahvaljujući bogatstvu hranjivih tvari i visokom sadržaju klorofila, mlada pšenica se ponekad referira kao „zelena krv“. Brojne su studije proučavale utjecaj mlada pšenice na zdravlje, a možda najzanimljivije su one koje su za cilj imale otkriti ima li mlada pšenica ulogu u  terapiji malignih bolesti.
Tako je studija objavljena 2020. godine u časopisu Pharmaceuticals imala  za cilj otkriti učinak uzimanja mlada pšenice uz kemoterapiju na imunološke parametre i bijele krvne stanice. U studiji je sudjelovalo 100 ispitanika prosječne dobi 61 godine s uznapredovalim kolorektalnim karcinomom. Ispitanici su podijeljeni u 2 skupine: 50 ispitanika je dobivalo standardnu postooperativnu adjuvantnu kemoterapiju  dok je drugih 50 uz kemoterapiju svaki dan unosilo 60 ml soka mlade pšenice.
Na početku studije te nakon 5 mjeseci ispitanicima je izvađena i analizirana krv. Rezultati su pokazali kako je interventna skupina koja je uz kemoterapiju uzimala i mladu pšenicu imala veći sadržaj protuupalnih markera. Dodatno, kod njih je uočena manji pad bijelih krvnih stanica i neutrofila. Budući da je dobro poznato kako kemoterapija zna dovesti do značajnog pada bijelih krvnih stanica čime se dovodi u pitanje daljnje liječenje, otkriće da sok mlade pšenice može ublažiti te negativne promjene moglo bi biti od velikog značaja u onkologiji zbog čega su autori pozvali na daljnje studije.

U prilog mladoj pšenici u kontekstu zloćudnih bolesti govori i studija objavljena 2007. godine u časopisu Nutrition and Cancer. 

U studiji je sudjelovalo 60 ispitanika s karcinomom dojke koji su dobivali kemoterapiju. Ispitanici su podijeljeni u 2 skupine: onu koja je dobivala samo kemoterapiju te onu koja je uz prva 3 ciklusa kemoterapije  svakodnevno unosila i sok mlade pšenice.

U usporedbi s ispitanicima koji su dobivali samo kemoterapiju, kod ispitanika koji su unosili i mladu pšenicu utvrđeno je  značajno smanjene štetnog učinka kemoterapije na hematopoietičko tkivo koštane srži  (osobito na razinu neutrofila) i to bez negativnog utjecaja na ishod.  Autori studije pozitivan učinak mlade pšenicu pripisali su sadržaju klorofila, ali i  apigenina koji djeluje protuupalno.

Antikarcinogeno djelovanje brokule je dobro poznato, osobito kada govorimo o prevenciji zloćudnih bolesti. Međutim, brokula se intenzivno proučava i u kontekstu potporne terapije malignih bolesti.  Tako je studija objavljena 2020 godine u časopisu Journal of Oral and Maxillofacial Pathology proučavala učinak sulforafana, fitokemikalije kojom posebice obiluje brokula na karcinogeni proces. Pregledom brojnih studija na staničnim kulturama i životinjama autore je navelo na zaključak da sulforafan djeluje blagotvorno na brojne načine: ima antioksidativni i protuupalni učinak, inducira programiranu smrt stanica te ometa aktivaciju onkogena (gena koji uzrokuju nekontrolirani rast i diobu stanica).  Iako je potrebno provesti još studija na ljudima, ovi rezultati daju razloga za optimizam.

Zanimljivo, u istoj studiji su autori studije istaknuli i druge prednosti sulforafana i brokule –  mogu biti korisni kod povišenog kolesterola, infekcije bakterijom H.pylori koja je najčešći uzrok gastrititsa, prevenciji kroničnih bolesti te jačanju imuniteta. Nema sumnje, brokula se s pravom smatra kraljicom povrća.

 

Opširnije o nutritivnoj vrijednosti sastojaka

Med bagrema

Med je namirnica od davnina poznata čovjeku, vrlo cijenjena zbog svoje nutritivne vrijednosti. Za medom se posezalo i u slučaju bolesti i kada je trebalo zadovoljiti potrebu za slatkim.

Kaplja meda sadrži brojne vrijedne sastojke. To su prije svega prirodni prisutni šećeri, ali i organske kiseline, enzimi, brojni minerali (poput željeza) i  vitamini te fitokemikalije (flavonoidi i fenoli) koji posjeduju snažno antioksidativno djelovanje.

Zanimljivost je da je med dva puta slađi od šećera jer sadrži fruktozu, a ujedno je i siromašniji energijom jer sadrži vodu.

Matična mliječ

Matična mliječ je gusta supstanca vrlo složenog kemijskog sastava. Najveći dio zauzima voda, zatim slijede proteini, ugljikohidrati, lipidi, minerali i vitamini (osobito B kompleksa).  Brojne biološki aktivne supstance matične mliječi doprinose povoljnom učinku na ljudski organizam. Tu posebice valja izdvojiti  10-hidroksidekanoičnu kiselinu (10-HDA), nezasićenu masnu kiselinu koja za sada nije pronađena nigdje drugdje u prirodi osim u matičnoj mliječi.

Baby propolis

Sastav propolisa je varijabilan zbog velikog broja raznolikog bilja kojeg pčele posjećuju pri njegovom sakupljanju te uvelike ovisi o njegovom geografskom porijeklu. U dosadašnjim znanstvenim istraživanjima iz propolisa je izolirano više od 300 različitih spojeva. U pravilu , propolis sadrži smole, pčelinji vosak, eterična ulja, polen te različite organske tvari uključujući vitamine, minerale,  organske kiseline i flavonoide.  Upravo se flavonoidi smatraju glavnim sastojkom odgovornim za biološku aktivnost propolisa.

Sok cvijeta i lista brokule

Brokula je niskokalorična (super)namirnica koja sadrži obilje neprobavljivih prehrambenih vlakana. Izvrstan je izvor vitamina C i A te dobar izvor folne kiseline i željeza. Sadrži značajne količine kalcija i vrlo je važan izvor antioksidansa, posebno blagotvorne fitokemikalije sulforafana. Također je jedan od najbogatijih izvora minerala kroma, koji utječe na osjetljivost inzulina i pomaže u normalizaciji razine glukoze u krvi.  Zanimljivo je kako osobe koje jedu mnogo brokule rjeđe obolijevaju od bolesti srca i malignih bolesti probavnog sustava.

Kada govorimo o blagodatima brokule, najčešće mislimo na njen cvijet koji se jede, međutim manje je poznato da lišće brokule sadrži više fenola od samog cvijeta.

Mlada pšenica

Mlada pšenica je pšenica u svojoj ranoj fazi razvoja zbog čega je riječ o pravoj riznici nutrijenata. Tako je  mlada pšenica prirodan izvor brojnih vitamina uključujući vitamina A, C, E, K i B kompleksa te minerala poput željeza, kalcija, magnezija i selena. Također odlikuje je impresivan sadržaj zelenog pigmenta klorofila, bioflavonoida apigenina i fenolnih komponenti.

 

Sandra Krstev Barać, mag.nutr.

Literatura

 • Bogdanov S, Jurendic T, Sieber R, Gallmann P. Honey for nutrition and health: a review. J Am Coll Nutr. 2008 Dec;27(6):677-89.
 • Martinello M, Mutinelli F. Antioxidant Activity in Bee Products: A Review. Antioxidants (Basel). 2021 Jan 7;10(1):71.
 • Kocot J, Kiełczykowska M, Luchowska-Kocot D, Kurzepa J, Musik I. Antioxidant Potential of Propolis, Bee Pollen, and Royal Jelly: Possible Medical Application. Oxid Med Cell Longev. 2018 May 2;2018.
 • Nainu F, Masyita A, Bahar MA, Raihan M, Prova SR, Mitra S, Emran TB, Simal-Gandara J. Pharmaceutical Prospects of Bee Products: Special Focus on Anticancer, Antibacterial, Antiviral, and Antiparasitic Properties. Antibiotics (Basel). 2021 Jul 6;10(7):822.
 • Pasupuleti VR, Sammugam L, Ramesh N, Gan SH. Honey, Propolis, and Royal Jelly: A Comprehensive Review of Their Biological Actions and Health Benefits. Oxid Med Cell Longev. 2017;2017:1259510.
 • Banerjee S, Katiyar P, Kumar V, et al. Wheatgrass inhibits the lipopolysaccharide-stimulated inflammatory effect in RAW 264.7 macrophages. Curr Res Toxicol. 2021;2:116-127.
 • Barker SJ. Honey for acute cough in children. Paediatr Child Health. 2016;21(4):199-200.
 • Murgia V, Manti S, Licari A, De Filippo M, Ciprandi G, Marseglia GL. Upper Respiratory Tract Infection-Associated Acute Cough and the Urge to Cough: New Insights for Clinical Practice. Pediatr Allergy Immunol Pulmonol. 2020 Mar;33(1):3-11.
 • Campas-Baypoli ON, Sánchez-Machado DI, Bueno-Solano C, Núñez-Gastélum JA, Reyes-Moreno C, López-Cervantes J. Biochemical composition and physicochemical properties of broccoli flours. Int J Food Sci Nutr. 2009;60 Suppl 4:163-73.
 • Abukhabta S, Khalil Ghawi S, Karatzas KA, et al. Sulforaphane-enriched extracts from glucoraphanin-rich broccoli exert antimicrobial activity against gut pathogens in vitro and innovative cooking methods increase in vivo intestinal delivery of sulforaphane. Eur J Nutr. 2021;60(3):1263-1276.
 • Avisar A, Cohen M, Katz R, Shentzer Kutiel T, Aharon A, Bar-Sela G. Wheatgrass Juice Administration and Immune Measures during Adjuvant Chemotherapy in Colon Cancer Patients: Preliminary Results. Pharmaceuticals (Basel). 2020;13(6):129.
 • Bar-Sela G, Tsalic M, Fried G, Goldberg H. Wheat grass juice may improve hematological toxicity related to chemotherapy in breast cancer patients: a pilot study. Nutr Cancer. 2007;58(1):43-8.
 • Nandini DB, Rao RS, Deepak BS, Reddy PB. Sulforaphane in broccoli: The green chemoprevention!! Role in cancer prevention and therapy. J Oral Maxillofac Pathol. 2020;24(2):405.
 • Melim C, Lauro MR, Pires IM, Oliveira PJ, Cabral C. The Role of Glucosinolates from Cruciferous Vegetables (Brassicaceae) in Gastrointestinal Cancers: From Prevention to Therapeutics. Pharmaceutics. 2022;14(1):190.