Krema za kožna oboljenja - Antičević Zdravlje
15612
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-15612,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1400,columns-3,qode-theme-ver-16.8,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive

Krema za kožna oboljenja

Antičevic krema s crnim kimom sadrži hladno prešano ulje sjemenki crnog kima (Nigella Sativa) i bezalkoholni propolis. Namijenjena je djeci i odraslima za dermalnu njegu.

ULJE CRNOG KIMA
Povijest korištenja ulja crnog kima započinje još u vrijeme faraona, ali njegova ljekovitost se počinje znanstveno istraživati tek prije četrdesetak godina. Ulje crnog kima je bogato višestruko nezasićenim masnim kiselinama, djeluje na harmonizaciji imunološkog sustava te sprečava upalne procese.

Uz zasićene i nezasićene masne kiseline sadrži još i proteine, ugljikohidrate, tiamin, niacin, folnu kiselinu, kalcij, željezo, beta-karoten i mnogo drugih vrijednih sastojaka. Regenerira te potiče obnavljanje i izmjenu tvari u stanicama kože. Crni kim također djeluje antimutacijski štiteći membrane stanica od djelovanja slobodnih radikala. Crni kim djeluje na kožu na način da ju hrani, regenirira i vraća u ravnotežno stanje. Zbog visokog sadržaja nezasićenih masnih kiselina i drugih hranjivih sastojaka, ulje crnog kima povoljno djeluje na kožne probleme poput ožiljaka, strija, ekcema, psorijaze, neurodermitisa, akni, rozacee, seboroičnog dermatitisa. Crni kim dobro njeguje suhu i ljuskavu kožu. Sprečava nastajanje bora, a postojeće sitnije bore će umanjiti svakodnevnom upotrebom. Naročito je pogodan i za osjetljivu kožu sklonu crvenilu i upalama, jer je njeguje i umiruje, te djeluje protuupalno.

Propolis

Propolis je smolasta smjesa koju pčele skupljaju sa pupoljaka stabala, biljnih sokova ili drugih biljnih izvora. Koristi se kao sredstvo za brtvljenje neželjenih otvora na košnici.

Propolis je najistraživaniji pčelinji proizvod. Brojne studije pokazale su da djeluje protiv bakterija, gljivica, virusa i upala te da ima anestetički, antioksidacijski i antitumorski učinak, sprečava rast biljaka i klijanje sjemena, potiče regeneraciju tkiva i jača imunološki sustav. To je smolasta supstanca koju pojedine pčele radilice kada postanu izletnice (od 21 dana života) sakupljaju sa pupoljaka i kore drveća, kao i drugih biljaka. Ime propolis prema pojedinim tumačenjima dobio je od grčke riječi “pro” – prije ili ispred i “polis”- grad, zbog upotrebe propolisa za izgradnju i regulaciju ulaza u košnicu dok drugi misle da nosi naziv prema riječi propoliso koja bi na grčkom ili latinskom značila zamazivati-zaglađivati.

Propolis je kao lijek poznat još od antičkih vremena, najraniji zapis o uporabi propolisa zabilježen je u Egipatskom papirusu 1550 godina prije Krista, gdje je propolis opisan kao “crni vosak”.

Aristotel ga spominje u svojoj “Priči (govoru) životinja” i zaključuje da se može koristiti u liječenju kožnih povreda, rana i infekcija. Velika upotreba propolisa zabilježena je za vrijeme Burskih ratova u Južnoj Africi (1899.-1902.), jer je pokazao odlične rezultate kod zacjeljivanja rana. Propolis sadrži više od 200 komponenata (55% smola, 30% voska, 10% eteričnih ulja i 5% peludi, enzime, organske kiseline, polifenole, terpene, flavonoide te vitamine B1, B2, B6, C, E, pantotensku kiselinu, minerale kao što su natrij, kalij, magnezij, kalcij, cink, željezo). Farmakološki najvažniji su flavonoidi. Flavonoidi su biljni pigmenti koji kod biljka imaju zaštitnu ulogu. Flavonoidima se pripisuju mnoga terapijska djelovanja npr. antioksidativno, antibakterijsko, antivirusno, protuupalno, antitumorsko. Sve više se spominju kao pomoć u liječenju raznih bolesti zbog dokazane izrazite sposobnost „hvatanja“ slobodnih radikala te sposobnosti inhibiranja specifičnih enzima.

Propolis se primjenjuje u kozmetici zbog antibakterijskog, protuupalnog i regenerativnog djelovanja. Njegovo snažno protuupalno djelovanje je, osim kod akutnih i kroničnih upala, izraženo i kod upala koje nisu izazvane infekcijama, npr. opekline od sunca, vatre, zračenja i kemijskih tvari. Propolis je bogat flavanoidima- snažanim antioksidansima koji uklanjaju djelovanje slobodnih radikala čime se usporava oštečenje membrana i a uzrokuju oštećenja membrana i receptora te ubrzavaju proces starenja. Propolis djeluje umirujuće smanjujući crvenilo i oteklinu, ublažava bol, ubrzava zacjeljivanje, potiče obnovu oštećenog tkiva te sprečava nastanak ožiljaka. Eksperimentalno je uspoređivan učinak liječenja rana antibiotikom i propolisom. Rezultati su pokazali da su rane obrađivane propolisom zarasle u i do 30% kraćem vremenu uspoređujući s ranama koje su obrađivane antibiotikom. Propolis izrazito povoljno utječe na bolesti kože i vlasišta poput neurodermatitisa, alopecije, psorijaze, epidermofitoze, što se pripisuje njegovu antigljivičnom djelovanju. Dakle propolis kao prirodni antibiotik djeluje protuupalno, potiče cirkulaciju krvi i epitelizaciju lakših opekotina, površinskih ranica, ogrebotina i herpesa.

Antičević krema s crnim kimom i propolisom stoga je idealna kombinacija ovih dvaju ljekovitih sastojaka te djeluje kod: akni, psorijaze, neurodermitisa, ekcema, rozacee, seboroičnog dermatitisa, hemeroida, suhe kože, gljivica i lišajeva, ožiljaka i strija. Potpuno hidratiziranu kožu, smanjuje bore i reducira crvenilo kože.
Preporučujemo koristiti i Zelenu Aloju (3 x dnevno po jednu jušnu žlicu) u kombinaciji s Antičević kremom za dermalnu primjenu (nanijeti više puta dnevno u tankom sloju na oboljela mjesta.

Print Friendly, PDF & Email